Krisant Boerdery Op Sy Beste By Berg En Dal

IMG_8539

Om met blomme te boer klink dalk maklik, maar in waarheid is dit ‘n boerdery wat so stiptelik moet gebeur om te sorg dat daar elke dag van die jaar vars blomme in die winkels beskikbaar is. Pieter Rodenburg (39), van Berg en Dal, is ons land se jongste blomme boer wat weet wat dit beteken om hard te werk. Hy het in 2001 al begin boer en vandag kan hy die vrugte, neé blomme, van sy harde werk pluk.

Met die oogopslag kan mens sien dat Pieter sy boerdery reg hanteer. Alles is netjies en op sy plek sodat ‘n perfeksionis nie fout sal kan vind nie. “Mens moet moeite doen om
die blomme reg te kweek. Dit behels die regte infrastruktuur en die regte span mense om ‘n sukses te maak van die boerdery.” verduidelik die krisant boer, “Om met krisante te boer is op dieselfde tyd moeilik en op dieselfde tyd maklik. Ek sê gewoonlik krisante is soos mense. As ‘n blom gemaklik is sal hy reg groei en blom.”

Een van die belangrikste aspekte van om krisante in kweekhuise te kweek is om die seisoene reg te manupileer. Om dit te doen moet mens goeie kwaliteit gloeilampe hê. Die ligspektrum moet reg wees vir die krisante. Hulle gebruik ‘n tegniek wat “black screening” genoem word waar hulle dit donker maak in die kweekhuise om te verseker dat hulle elke week dieselfde hoeveelheid krisante kan oes.Suid-Afrikaisniedieenigsteplek waar daar met krisante geboer word nie. In lande soos Malasië, Vietnam en Oos-Afrika is die kompetisie hoog en moet hulle uithaal en wys om ook hulle wins te kan maak met die buitelandse markte.

“Niks in hedendaagse krisante is oorspronklik nie. Boere werk elke dag daaraan om nuwe kleure te kweek sodat die publiek daarvan sal hou. Op die oomblik is daar 240 verskillende kleure krisante in die wêreld en 18 daarvan kweek ons hier op Berg en Dal.” sê Pieter. In die winter en tydens skoolvakansies is die vraag na blomme baie laer. Die koue weer maak dit moeilik om die blomme te groei, maar tog lewer Berg en Dal elke dag van die jaar dieselfde hoeveelheid blomme. In die winter verhit hulle die kweekhuis tussen 17°C en 18°C in die aande en in die somer tussen 32°C en 33°C. Krisante se ideale temperatuur is gewoonlik 27°C en 28°C. Krisante begin met stiggies wat in “kompos blokkies” geplant word in tonnels wat gestel is om 100 persent humiditeit te gee. Die tweede week word die humiditeit verminder sodat hulle kan gewoond raak aan die klimaat en omstandighede in die groter kweekhuise. Sodra hulle wortels gemaak het word hulle oorgeplant in die groter kweek- huise. Op tien weke sal die blomme reg wees om te pluk en te verkoop.

“In Suid-Amerika noem hulle krisante ‘begrafnis blomme’ omdat die mense daar uit respek uit so ‘n blom op die oorledene se graf sit. Dit is ‘n ‘alle heilige’ blom in hulle kultuur.” voeg Pieter vriendelik by. Blink Boer wens vir Pieter alle sterkte toe met sy boerdery voorentoe.