‘n Boerewors storie

Daar is niks lekkerder as ‘n stuk wors op die vuur nie. Boerewors bestaan uit vleis en vet wat met kruie en sout gemeng is en in ‘n aaneenlopende derm gestop is. Daar bestaan ‘n wetlike vereiste in Suid-Afrika vir slaghuise wat boerewors verkoop. Boerewors moet ‘n minimum van 80% vleis bevat, dus kan goedkoop “vullers” soos graan, brood, soja of water nie gebruik word nie. Goedkoper wors wat so verdun word staan as braaiwors, ekono-wors of “sausages” bekend. Net soos die woord braai, is die woord boerewors ook onveranderd in Engels en meeste Suid-Afrikaanse tale.

boerewors

Genoeg vir 3kg wors:

•1.5kg beesvleis, gebruik ‘n vetterige stuk vleissoort

•1.5kg varkvleis

•50ml heel koljandersaad

•3ml naeltjies

•2ml neutmuskaat

•5ml peper

•5ml asyn

•25ml rooiwyn

•25ml brandewyn

•25ml sout

•85g derms

Grabouw-boerewors is een van Suid-Afrika se beroemste geregte. Die geheim agter Grabouw-boerewors is dat die vleis afkomstig is van varke wat akkers gevoer is. Die oorspronklike resep is egter nooit versprei nie. Die naam Grabouw-boerewors kan nie as ‘n handelsmerk geregistreer word nie, want monopolieë op plekname is volgens die wet nie toelaatbaar nie. Elke kettingwinkel spog deesdae met “Grabouw-boerewors” op hulle rakke, maar dit is nie die ware Jakob nie. So maak seker jy koop nie net enige winkel se kamstige Grabouw-boerewors nie.  Maar wat is die ware storie oor hierdie wors en hoe het die goeie naam so ver verwyderd geraak van die oorspronklike? Die beste plek om na antwoorde te begin soek was natuurlik Grabouw self, ‘n klein landboudorpie in die Overberg. Daar is vier slaghuise op die dorp, maar die prominentste een is die Grabouw slaghuis in die hoofstraat. Hulle boerewors is definitief ‘n staatmaker. Hulle etiket sê tog dat die wors uit 91% vleis bestaan en die res is water. Die enigste plek waar jy die regte Grabouw-boerewors sal vind is in een van die vier slaghuise in die dorpie self.

‘n Boerewors resep het in die eerste gedrukte kookboek wat aan ons bekend is as die van Scappi, die kok van ‘n beroemde pous. Ons kry verskillende resepte van hoe om boerewors te maak. Die kuns om wors te maak is nog nie bekend nie en daar is letterlik honderde soorte daar buite. Wors verskil ook baie in sy bestanddele en sy smaak. ‘n Behoorlike wors is ‘n mengsel van verskillende speserye en soms ander bestanddele, maar dit is ook ‘n mengsel van verskillende vleissoorte. Gemaalde vleis van een soort, alhoewel dit in ‘n dermpie gestop word is dit nog glad nie wors nie. Hier is ‘n vinnige resep vir dié wat graag by die huis hulle eie boerewors wil maak.

So maak jy:

Rooster die heel koljandersaad vir ‘n paar minute in ‘n droë pan terwyl jy die pan skud sodat dit nie aanbrand nie maar wel begin spring en kraak. Skep die saad onmiddellik uit die pan uit. Maal die koljandersaad saam met die ander droë spe-serye fyn in ‘n koffiemeul of met ‘n stamper. Meng nou die speserye en die ander bestanddele met die vleis en laat dit oornag staan. Week die derms in water en spoel dit mooi af voor jy die wors stop.Hierdie wors kan tot en met vier maande in die vrieskas gehou word.

Wenk: Sorg dat die vleis en die vet die heeltyd so koud as moontlik gehou word. Dit is hoe jy die regte tekstuur kry.