‘n Koeksister vir elke koppie koffie

Enige iemand wat al ooit in Suid-Afrika gebly het weet wat ‘n koeksister is. Die delikatesse wat ‘n ferm tekstuur het, deurdrenk is in die lekkerste stroop en gevleg is in die mooiste vlegsel dat dit baie moeilik is om dit nie dadelik te herken op die winkel se rak nie.

Maar daar is eintlik twee verskillende tipes koeksisters. Die traditionele Afrikaner koeksister (die een wat almal ken) en die Kaap Malay weergawe. Baie mense glo dat die Afrikaner Koeksister se resep van die Kaap Malay af kom, wat Kaap toe gebring is deur die Malayse slawe. Dit is, feitlik, nie waar nie.

n-koeksister-vir-elke-koppie-koffie

Die Afrikaner koeksister het eintlik ‘n ingewikkelde geskiedenis. Twee koeksister resepte het in die Kaap aangekom saam met die Duitse Setlaars vanuit Nederland in die jaar 1652. Een was vir ‘n koeksister wat gediepvetbraai word soortgelyk aan ‘n vetkoek, die ander een was vir ‘n dun, soet, strikdas uitvindsel wat van pasta deeg gemaak is. Uiteindelik het iemand besluit om die twee resepte te kombineer. Die diepvetbraai resep is gebruik, maar in plaas van ronde balletjies, het sy die deeg gevleg, soos die strikdas pastadeeg resep. Dit het mense fanaties gemaak. Die mense het dit links en regs begin maak. ‘n Ander probleem het hulle in die gesig gestaar: wat gaan hulle hierdie baksel noem? Daar was voorstelle soos “mieliemeel oliebolle” en “krullers kosieters”, maar dit het baie verwarring veroorsaak. Die naam was toe finaal verander na “koeksisters toe. Die naam wat ons al te goed ken.

Hierdie ryk geskiedenis gekombineer met die pad wat die koeksister moes stap, maak hierdie “mieliemeel oliebol” se verhaal baie spesiaal. Hierdie pragtige lekkerny is moeilik om tot perfeksie te bak. Hulle maak deel van baie huisgesinne en ‘n sondagmiddag is nie dieselfde sonder hulle nie. Veral nie as daar ‘n warm koppie koffie betrokke is nie. Om hulle te maak, moet die deeg eers behoorlik rys, dan vleg jy dit. Diepvetbraai dit in die olie en druk dit dadelik in die yskoue stroop. Dit is ‘n proses, maar dit vat tyd om dit te bemeester. Tog is dit alles die moeitewerd.